Hareketli Karadeniz şarkıları dinle listemiz 2021 yılının en beğenilen Karadeniz şarkıları ve türküleri ile güncellenmiş şekilde ücretsiz dinle. En çok dinlenen ve en sevilen karadeniz şarkılarından Siz kıymetli takipçilerimizin yorumları ve diğer sosyal mecralardan topladığımız verilerle oluşturduğumuz ve sürekli güncel tuttuğumuz yayınımızda en güzel hareketli Karadeniz şarkıları ve türküleri paylaşarak keyifli zaman geçirmenizi amaçlıyoruz.

Anadolu’nun diğer tüm yörelerinde olduğu gibi Karadeniz bölgesinde de kendine has çok güçlü ve köklü bir kültür vardır. Bu eşsiz kültür bölgeyi müzikal anlamda da zenginleştirmiş ve bir derinlik kazanmasına yardımcı olmuştur. Karadeniz şarkıları denince akla ilk gelen elbette horon müzikleridir. Bir kemençe eşliğinde yapılan bölgeye özgü bir folklorik danstır ve çok hoş yöresel kıyafetler ile sergilenir. Ritmik ve hareketli bir danstır. Çok karışık ve farklı ritimlerde, farklı varyasyonları bulunur. 9/8’lik veya 9/16’lık aksak usüllerde icra edilen tempolu bir müzik türüdür.
Karadeniz Müzikleri
Sadece hareketli Karadeniz şarkıları değil, birçok çeşit ve farklı şivede Karadeniz müziği vardır. Bu türler genellikle icra eden sanatçının kültüre ait yaşanmışlıkları ile hayat bulur. Çok hüzünlü ve yavaş Karadeniz bölgesi eserleri de mevcuttur. Elbette bu çeşitlilik yeni değildir. Her bölge halkında olduğu gibi Karadeniz bölgesi insanı da sürekli eğlenip horon tepen insanlar değiller neticede. Onlar da aşklarını, hasretlerini, umutlarını ve kaygılarını sözlere döküp ağıtlar yakmış ve Anadolu’nun geri kalanı gibi bunları müzikal eserlerine dökmüşlerdir. Diğerlerinden ayrılan en önemli taraflarından biri sempatik Karadeniz şivesidir. Tabii ki sadece şivenin kulağa hoş geliyor olması, her Karadeniz şivesi kullanılan eserin kaliteli olacağı anlamına gelmez. Müzik konusundaki kalitenin kendisi bile görecelidir ve kişiden kişiye değişir. Toplumdan aldığı tepkilere bakarsak hareketli Karadeniz şarkıları ve hüzünlü müzikleriyle birlikte Karadeniz türküleri genel olarak çok beğenilmektedir. Özellikle son yıllardaki batı enstrümanlarının da entegrasyonu ile kısıtlı aralıklardan kurtulup kendini daha da geliştirmekte olduğunu gözlemliyoruz. Bu yenilenme ve gelişim sürecine muhafazakar düşünce yapısı ile bakmamak gereklidir. Sanat sürekli bir gelişim halindedir, çünkü sanat üreten sanatçılar ve üretilen bölge de sürekli bir devinim ve gelişim halindedir. Müziğin de bu etkileşimden azade kalması düşünülemez.

Gelişim
Bu konuya ticari boyutu da dahil ederek, meselenin basit bir hissi düşünce sisteminden ne kadar uzak olduğunu daha iyi gözlemleyebiliriz. Neticede sanatı besleyen şet sanatçı ise, sanatçıyı besleyecek şey de motivasyon ve içindeki müzik yapma isteğidir. Hiçbir maddi çıkar gözetmeksizin müzik yapan sanatçılar elbette vardır ve görüşümüze göre en çok saygıyı hak eden onlardır ama, yeteneği olduğu halde para kazanamayıp müzikten uzaklaşan değerli isimler olduğu fikri de boş bir düşünce değildir. Dolayısı ile yaptığı müzikten para kazanabilmesi bir sanatçı için ekstra motivasyon kaynağıdır.
Bir insan, içindeki müzikal yeteneği keşfeder, buna zaman ayırıp eser üretir ve bununla birlikte geçimini sağlayacak parayı da kazanabilirse, işte o zaman o sanatçının verimli şekilde içerik üretmesinin önünde hiçbir engel kalmaz, bizler de tüketmeyi çok seven iştahlı dinleyiciler olarak bu durumdan keyif alırız. Bu sebeplerle yeni çıkan ve yöresel müzikler üstünde yeni şeyler deneyen sanatçıların varlığı çok önemlidir. Birçok insanın “müzik kültürümüzü bozuyor” diye eleştirdikleri yeni tarz sanatçıların tam tersine müzik kültürünü bugünün metriklerine uygun hale getirip yok olmasını engellediğini düşünüyoruz.
Kemençe
Kemençe Yapısı
Kemençe’nin gövdesindeki küçük mandalların arkasına takılı üç ip var. Karadeniz Kemençesinin sesi oldukça farklıdır. Kemençe ürettiği renk tonlarının sayısı, Karadeniz ikliminin melankolisi ile ilgilidir. Aslında Karadeniz kültürü ve insanlarıyla en çok ilişkilendirilen müzik aletidir.
Kemençe adı Farsça kamançeden gelmekle birlikte çok tipik bir Türk çalgısıdır. Karadeniz bölgesinde birçok kişi tarafından çalınır. Her zaman bölgede eğlence için çalınır. Horon, Karadeniz’in ünlü bir halk dansıdır ve Türkiye’de çok popülerdir. Antalya bölgesindeki Türkmenler de yerli sesleri ve etnik müziklerinde kemençe kullanırlar.
Kemençe akortlu bir çalgıdır ve bir oktav ses aralığına sahiptir. Karadeniz kemençe kendi bölgesinde önemli bir ağırlığa sahiptir ve bu özelliği gücüdür. Hem diğer geleneksel enstrümanlarla topluluk halinde hem de solo olarak çalınabilir. Halk çalgılarının çoğu polifonik çalınsa da, kemençe hem melodik hem de polifonik olarak çalınır.
Kemençe çalmak
• Otururken, alt ucu diz üzerinde olacak şekilde (ancak bazen çalan kişi, maksimum rezonans elde etmek için kemençesini dizinin üzerine kaldırabilir).
• Kemençe dikey olarak sarkarken hareketsiz dururken; veya
• Kuyruk parçası kemancının vücudundan uzağa doğru yönlendirilmiş bir horonu aktif olarak yönetirken. (Kemençenin uzun ekseni kollar kaldırıldığında yatay ve kollar indirildiğinde dikeydir.)
Geçmişte kemençeciler bileklerini kurdeleden yapılmış ve keman kafasına bağlanmış bir ilmek içinden geçirirlerdi. Bu, dördüncü parmağın uzantısıyla üst notaları çaldıklarında enstrümanı sabitlemelerine yardımcı olurdu.
Son Söz
“Kötü şeyler gördük. Savaşlar, katliamlar, ölen-öldürülen çocuklar gördük. Kendi dilini, kendi kültürünü, kendisini kaybeden insanlar, topluluklar gördük. Yanan köyler, kentler, ormanlar, hayvanlar gördük. Yoksul insanlar, ağlayan anneler, babalar, her gün bile bile sokaklarda ölüme koşan tinerci çocuklar gördük. Biz de öldük. Ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya.”
Karadeniz müziği (Laz müziği) nedir?
Karadeniz yöresine ait kemençe, gayda gibi yöresel çalgılarla icra edilen ve hem ritmik danslı (horon) hem de ağır türkü şeklinde yer bulabilen müzikal eserlerdir.
Şarkıları beğendiyseniz paylaş butonlarını kullanarak sarf edilen bu ciddi emeğe destek olabilirsiniz.
çok şahane emeğinize sağlık bizim gönül şarkılarınada ye verirseniz memnun oluruz sayygılar
Karadeniz müzikleri dünyada vaz geçilemez insanları karadeniz rüzgarları gibi hissettirendır vazgecilmezimdir.🌺🌺🌺
Yöre şarkılarına karşı ayrı bir ilgim olduğunu fark ediyordum ama bu kadar çok dinleyeceğim hiç düşünmezdim. Bu aralar evde olduğumuz için her gün en az 2 saatimi müzik dinle dur da harciyorum.
Doludizgin insanların, kendileri gibi doludizgin şarkıları. Bayılıyorum Karadeniz müziklerini dinlemeye. Kimi zaman neşe dolu, kimi zaman hüzünlü ama her haliyle harika muzikler.😍😍😊
En sevdiğim yöresel şarkılardandır Karadeniz müzikleri. Şive olarakta hoş buluyorum. Eğlencelisi, dertlisi , aşığı hepsinden var. Listede hepsinden var büyük zevkle dinliyorum. Merak eden olursa tavsiye ederim.
Karedenizli’yim resmen memleket hasreti gidermiş gibi oldum. Bayıldım listeye çeşit çeşit sanatçı var. Sadece keşke Kazım Koyuncu’dan daha çok parça bulunsa mükemmel olur ama şu hali bile içimi kavurdu helal olsun.
super eline salık. Çok güzel karadeniz şarkıları var şahane !
Bu güzel liste için teşekkürler . Arada bir yeni şarkıların eklendiğini görmek sevindirici .
Şarkılardan bile geliyor o güzel orman kokuları. Ne hoş söylüyor Karadeniz insanı şarkıları. Resmen içim gidiyor dinlerken.ellerinize sağlık pek güzel bir liste olmuş 🙏☺️
Mardinli olarak Karadeniz müziğine aşığım dinlemeye doyamadığım güzel şarkılar burda çok güzel listelenmiş muzikdinledurun butun listeleri harikuladedir tebrikler 🎊 🌹 👍
Bayram tatili yolculuğu öncesi Karadeniz müziklerinden oluşturulmuş mükemmel bir liste olmuş. Yoldayken radyo bir çekiyor bir çekmiyor o yüzden her uzun yolculuk öncesi bir liste oluştururum kendime. Kendi gibi şarkıları da güzel Karadeniz’im.
Hopa Hemşin – Karadeniz
MUHTEŞEM ŞARKI SESİNE DİLİNE EMEGİNE SAGLIK
ERDOST YILDIRIM
Çok güzel hocam emeğinize sağlık bir burası birde kesintisizradyo dan dinliyorum.