Eski türküleri dinlemeyenimiz ve sevmeyenimiz yoktur. Özellikle kara önlüğümüzü giyip sınıfta mırıldandığımız o günler… En Güzel Türküler adıyla yayına aldığımız derleme türküler, diğer tarzlarda yayında olan tüm listelerimiz gibi incelikle hazırlanmış ve 2020 yılın en güzel türküleri etiketiyle beğeninize sunulmuştur. Listemizi oluştururken Türk halk müziği alanındaki en çok beğenilen, takip edilen ve paylaşılan eserleri dikkate almaya gayret ettik. Listelerimizin oluşmasında siz değerli dinleyicilerimizin yorumlarının çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eklenmesini istediğiniz sanatçı ve eserlerini aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlere iletebilir ve listelerimizin güncellenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Eski Türküler
Eski türküler dinle listemizdeki türküler, binlerce yıla uzanan geçmişiyle diğer tüm tarz müziklerden farklı olarak çok derin bir Anadolu geleneğini ve felsefesini yansıtmaktadır. Son 50-60 yılda türetilmiş ve çeşitlilik kazanmış diğer müzik türlerinden farkı, çok kısıtlı imkanlarla, olmayan bütçelerle ve çoğunlukla karşılığında para alınmayacak şekilde icra edilmiştir. Gerçek anlamda derdini anlatmak ve müzik yapmaktır amacı. Özellikle sözleri tarihsel bir tanıklığa işaret eder ve seslendirilen türkünün yöresine ait sosyolojik çıkarımlar yapılabilmesini mümkün kılar. Bugün dinlediğimiz modern şarkıların sözleri ile kıyaslarsak anlatım biçiminde bile inanılmaz bir derinlik ve kalite vardır. Buram buram samimiyet ve felsefe kokar.
Tanım itibari ile Türk halk müziği, Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı şive ve o bölgeye özgü ritim ve makamlarla söylenen bir etnik-yöresel müziktir. Herhangi bir yaratıcısı yoktur. İlk söylendiği andan itibaren sürekli gelişir ve yıllar içinde anonimleşir.

Üç oktav ses aralığına sahip ve günümüzün en değerli sanatçılarından biri olan Oğuz Aksaç şöyle diyor:
“Diyalektik materyalizm diye bir şey var. Nedir o? Hakkında kaç kitap yazılmıştır? 1000? Daha fazla değil mi? Ben size Anadolu’dan çok eski bir türkünün sözlerini söyleyeyim öyleyse: Gerçek ölmez, don değişir, paktır efendim! Tek bir cümle! Diyalektik materyalizmi tek cümleyle anlatmıştır!”
Türkü Söylemek
Türk halk müziğinin, kendi kültürel değerinin üstüne, icra eden sanatçının da değerli olması beklenir. Seslendirdiği türkülerin felsefesine tezat bir yaşam sürmemesi, iyiliği ve aklı selimi öğütlüyor olması gerekir. Bayrağını salladığı felsefenin sorumluluğunun da bilincinde olması gerekir. Bu yüzden bir halk ozanının değeri, sadece güzel sesli olup ezberden türkü söylemesiyle ölçülmez. Tıpkı rahmetli büyük usta Neşet Ertaş’ın devlet sanatçısı ünvanını reddederken, “Ben devletin sanatçısı değil, halkımın ozanıyım” demesi gibi. Günümüzde bu kadim kaidelere kim ne kadar dikkat ediyor bilinmez ama sadece türkü seslendiren sanatçıların değil, tarzı ne olursa olsun tüm sanatçıların, toplumda göz önünde bulunan, gençler tarafından özenilen ve örnek alınan insanlar olarak çok daha dikkatli ve hassas davranmaları gerekmekte. Bu durum sanatçının kendisi için zorlayıcı olsa da en azından bunu kazandıkları uçuk miktarlardaki paraların diyeti olarak görmelidirler.
Türk Halk Müziği Sanatçılarındaki Genel Muhalif Tavır
Türk Halk Müziği Çalgıları
• Telli Çalgılar:
Bağlama
Cura
Tanbura
Divan Bağlaması
Tar
Cümbüş
• Yaylı Çalgılar:
Kabak Kemane
Karadeniz Kemençesi
• Üflemeli Çalgılar:
Kaval
Zurna
Ney
Çifte
Tulum
Sipsi
Çığırtma
• Vurmalı Çalgılar:
Davul
Nağara
Def
Dümbelek
Bendir
Kaşık
Zil
Zilli Maşa
Anadolu'da Söylenen Halk Müziği Türleri
Bu tespitin ardından Anadolu’da dillendirilen halk müziği türlerine bir bakalım:
Atışma
Azeri Havası- Mahnı
Barak
Bozlak
Boğaz Havası: Kadınlarca gırtlaktan söylenir.
Destan
Deyiş
Gurbet Havası
Gazel
Hoyrat (Kerkük Türkmenleri)
Kına Havası
Koçaklama
Koşma
Maya
Mani
Mugam (Azeri)
Ovşama
Teke Zortlatması
Türkü
Uzun Hava
Yayla Havası Varsağı
Yol Havası
Zeybek Havaları
Bu kadar çok çeşit bu derece zengin enstrüman parkı da zaten Türkülerimizin ne denli derin bir geçmişe, felsefeye ve tarihsel tanıklığa sahip olduğunun göstergesidir. Orta Asya’dan ilk Anadolu beyliklerine, şanlı Osmanlı tarihimizden modern Cumhuriyet tarihimize kadar bizimle birlikte var olmuş can yoldaşımız, kimi zaman sırdaşımız, kimi zaman ağıdımız, kimi zaman özlemimiz, kimi zaman isyanımızdır türküler.
Son Söz
Keyifle kaleme aldığımız bu yazımızı da birçok türkünün sözlerini yazmış rahmetli ünlü şair Yusuf Hayaloğlu’nun “Kim Susturabilir?” şiirinden bir dize ile bitirelim.
“Türküleri yakmayın!.. Türküler çiçektir, en umutsuz zamanlarda açar.”
Bu türküleri beğendiyseniz sık kullanılanlara ekleyerek sürekli erişim sağlayabilirsiniz.
işte hayat insan nefes ala biliyor. Böyle eski şarkıları bulmak zor .
Emeği geçen herkese teşekkür ederek herkese tavsiye ediyorum çok memnun kaldım
türküler aslımız anımız hatıramız, özellikle eski türküler bizi bize anlatır bırakın birilerine benzemeye çalışmayı biz türküz özümüze dönelim kurtulalım
Türkiye bu işte, bütün renkleriyle, sözüyle, sazıyla, geleneksel, modern, her türün bir arada olduğu ülkem…
Güzel türküler söyleyeni de seçenide kutlarım. Emeğinize sağlık.
En güzel parçaları koymuşsunuz çok iyi bi site…
anadoluyu ve türkleri anlatan en güzel eserler